Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır.
Bugün, otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Ancak hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır. Hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır.
Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğunu her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır.
Otizm tüm ırklarda, etnik gruplarda ya da sosyal statüsü farklı gruplarda görülebileceği, ailenin gelir durumu, yaşam biçimi ve eğitim düzeyi ile otizm spektrum bozukluğu arasında bir bağ olmadığı vurgulanmaktadır.
Cinsiyetle ilişkili olarak farklı görülme sıklığı bilgileri bulunmasına rağmen, ortak görüş, erkeklerde kızlardan daha fazla görüldüğüdür.
Otizm tanısı alan çocukların çoğunda değişik derecelerde öğrenme güçlüğü ve zeka geriliği de görülebilir.
Fakat bilinçli bir aile ve doğru bir eğitimle bu bireyler de başarılı olabilirler.
İşte bunlardan bazıları da topluma mal olmuş ve başarılı olmuş bazı tanınmış kişilerin de otizm belirtileri gösterdikleri ama buna rağmen toplum için ne kadar başarılı işlere imza attıkları tartışmasızdır.
1.Ludwig Van Beethoven
Klasik dönemden romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve besteci olan Beethoven da otizm belirtileri gösteren tanınmış kişilerdendi.Bunun dışında 1817’de işitme yetisini kaybetmiş ve 9. Senfoniyi işitme engelli olduğu dönemde bestelemiştir.
2.Albert Einstein
Alman teorik fizikçi ve bilim insanı.1921 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüş olan Einstein’nın da çocukken öğrenme güçlüğü yaşadığı ve otizm spektrum bozukluğuna sahip olduğu bilinmektedir.
3.Wolfgang Amadeus Mozart
Klasik Batı Müziği’nde klasik dönemin etkili ve üretken bestekarlarından biridir.Mozart ‘ta Tourette Sendromu mevcuttu.Aynı şeyleri birçok kez tekrarlamaya yol açan hastalık olarak da bilinen bu sendromun otizmli bireylerde görülme riskinin normal bireylere oranla daha fazla olduğu görülmüştür.
4.Friedrich Nietzche
Alman filozof,filolog,şair ve besteci.Hepimizin bildiği üzere felsefede önemli bir yere sahip olan Nietzche’de küçük yaşlarda otizmle mücadele eden isimlerden.
5.Vincent Van Gogh
Hollandalı Ressam’dır.Garip resimleri, farklı davranışları olan bir ressamdı Van Gogh. Çİzdiği tabloları boyamak için kullandığı boyaların tadına bakmış,bir kriz döneminde kulağını kesmiş ve en sonunda canına kendi elleriyle son vermiş farklı bir insan.Diğer bir hastalığı da klinik depresyon olan Van Gogh’un da otizm belirtileri gösterdiği söylenmiştir.
6.Emily Dickinson
ABD’li kadın şair olan Emily Dickinson’ın da otizm belirtileri gösterdiği söylenmektedir.
7.Thomas Edison
Amerikalı mucit ve iş adamıdır.Çocukluğunda öğrenme güçlüğü çekmiş ve otizm belirtileri göstermiş başarılı bir mucittir.
8.Isaac Newton
İngiliz fizikçi,matematikçi,astronom,mucit,filozof,ilahiyatçı olan Newton epilepsi ve kekemelik hastalıklarının yanında Asperger Sendromuna sahip ve otizm belirtileri gösteren tanınmış ve başarılı bir insandı.
9.Henry Ford
Otomobil üreticisi Ford Motor Company’nin kurucusu olan Henry Ford’un da çocukken öğrenme güçlüğü çektiği ve otizm belirtileri gösterdiği söylenmektedir.
10.Caiseal Mor
A Blessing and A Curse; Autism and Me ‘nin yazarı,fantastik hikayelerde en iyi satanlar arasına giren romanın sahibi Caiseal Mor da otizmli tanınmış kişiler arasında yer almaktadır.
Başarılı olmak için hiç bir çocuğun önünde engel yoktur.Engelleri kaldırmaya ve onları fark etmeye çalışarak sizler de onlara yardımcı olabilirsiniz.