Genel

Rakun Köpeği ve Yaşam Alanı

Sosyal Medya Hesabında Paylaş

Rakun köpeği (Nyctereutes procyonoides), Enok olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından dış görünümü ile bir rakun ile köpeğin karışımından oluşmuş bir melezi andırır. Bu yüzden uzun süre köpekgiller familyasının en ilkel türü olduğu, ve köpekgiller ile rakungiller arasındaki bağlantıyı oluşturduğu kabul edilmiş olsa da günümüzde rakun köpeğinin resmen bir köpekgil olduğu ve bu rakunlara ya da sansarlara benzeyen görünümünü sonradan tesadüfen geliştirdiği bilinmektedir.

Rakun köpeği dış görünümü ile bir rakun’a benzer. Uzunluğu 55 cm’ye (+15 cm kuyruk) varırken, boyu omuzuna kadar ancak 20 cm’ye ulaşır. Yumuşak tüyleri zemin olarak bej-gri renktedir, yanları, sırtı ve karın kısmı kahverengidir. Rakun köpeklerinin mevsimselliğe bağlı olarak postları tamamen yenilense de renklerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Kış postu, yaz postundan sadece daha sık ve daha ağırdır.

Yaşam alanı

Rakun köpeğinin doğal yayılımı Sibirya’nın doğusu, kuzeydoğu Çin ve Japonya’da dır. Ancak, 19’ncu yüzyılda kürk üretimi için Rusya’nın Avrupa kısmına da getirilmiş ve yetiştirilmeye başlanmıştır ancak rakun köpeğinin kürk üretimi için değerli olan kış postunu yalnızca hür yaşarken geliştirdiğini tespit etmişlerdir. Bu yüzden Ukrayna’da 1928 ve 1950 yılları arasında toplam 10.000 civarında rakun köpeği doğaya salınmıştır. Böylece rakun köpeği kendiliğinden batıya doğru yayılmaya başlamıştır. 1931 yılında Finlandiya’ya, 1951 yılında Romanya’ya, 1955 yılında Polonya’ya ve 1960 yılında Almanya’ya ulaşmıştır. Son yıllarda Fransa ve İtalyada gözlendiği bildirilmiştir. 2019 yılında Türkiye’de Kars’ın Sarıkamış ilçesi sınırlarında ve Allahuekber Dağlarında rakun köpeğinin ilk kez gözlendiği bildirilmiştir.

Rakun köpeği oldukça ürkek, ve yalnızca gece aktif olan bir hayvandır. Çoğunlukla ormanlarda ve sık bitki örtüsüne sahip çalılık alanlarda saklı şekilde yaşar.

Açıklama

Japon rakun köpeğinin yüzünde belirgin bir rakun benzeri işaretler.
Rakun köpek kafatasları Güney Amerika tilkilerine, özellikle yengeç yiyen tilkilere çok benzemektedir, ancak genetik çalışmalar yakından ilişkili olmadıklarını ortaya koymaktadır. Kafatasları küçüktür, ancak dar zigomatik kemerler ile sağlam bir şekilde inşa edilmiş ve orta derecede uzamıştır. Kafatasının izdüşümleri iyi gelişmiştir, sagital krest eski hayvanlarda özellikle belirgindir.

Hepçil diyetlerini yansıtan rakun köpekleri, küçük ve zayıfköpek dişleri ve düz azı dişlerine ve nispeten uzun bağırsaklara sahiptir (diğer köpeklerden 1.5-2.0 kat daha uzun). Uzun torsoları ve kısa bacakları vardır. Toplam uzunluklar 45 ila 71 cm (18 ila 28 inç) arasında değişebilir. 12 ila 18 cm (4.7 ila 7.1 inç) uzunluğunda olan kuyruk kısadır, hayvanın toplam uzunluğunun üçte birinden daha azdır ve zemine dokunmadan tarsal eklemlerin altına asılır. Kulaklar kısadır ve kürkten sadece hafifçe çıkıntı yapar.

Ağırlıklar mevsime göre dalgalanıyor: Mart ayında 3 kg (6,6 lb) ağırlığında, Ağustos-Eylül başlarında erkekler ortalama 6,5-7 kg (14–15 lb), bazı kişiler maksimum 9–10 kg (20 –22 lb). Japon ve Rus çalışmalarından alınan örneklerin, Çin çalışmalarından ortalama olarak daha büyük olduğu gösterilmiştir. 

Kışlık kürk uzun ve kalındır ve 120 mm uzunluğundaki yoğun underfur ve kalın koruyucu tüylere sahiptir. Kış kürkü rakun köpeklerini −20 ° ila −25 ° C arasında değişen düşük sıcaklıklardan korur. Kirli, toprak kahverengisi veya kahverengimsi gri renktedir ve siyah koruyucu tüylere sahiptir. Kuyruk gövdeden daha koyudur. Sırtta, omuzlarda genişleyen ve çapraz bir şekil oluşturan koyu bir şerit bulunur. Karın sarımsı kahverengi, göğüs koyu kahverengi veya siyahımsıdır. Namlu, kısa saçlarla kaplıdır, bu da gözlerin arkasında uzunluk ve miktar olarak artar. Yanaklar uzun, viski kıllarıyla kaplıdır. Yaz kürkü daha parlak ve kırmızımsı saman rengindedir.

Japonya’da ve Çin’de bu türde nadir, beyaz bir renktedir. 

Diyet

Rakun köpeği her şey yiyici hayvanlardır: fareler, kuşlar, balıklar, sülükler, böcekler, meşe meyveleri, fındıklar, böğürtlenler ve diğer meyveler yemek listesinde yer alır. Yuvalarını yerde kuran kuşların yumurtalarını yemeyi de sever. Leş ile de beslenebilir. Genellikle ağaçlara tırmanmak yerine, yiyeceklerini yerde, özellikle çalılıklarda ve su kıyılarında arar. Ama kavisli tırnakları yardımıyla ağaçlara da tırmanabilirler.

Rakun köpekleri böcekler, kemirgenler, amfibiler, kuşlar, balıklar, sürüngenler, yumuşakçalar, leş ve böcek öldürücüler ile meyve, kuruyemiş ve meyvelerle beslenen hepçillerdir. Rakun köpekleri tarafından hedeflenen kemirgenler arasında, bataklık bölgelerde voleler baskın görünmektedir, ancak Astrakhan gibi düzlük alanlarda gerbillerle değiştirilmektedir. Kurbağalar en çok alınan amfibilerdir; Voronej bölgesinde, sık sık ateş karınlı kurbağalar yerken, Avrupa kürek ayaklı kurbağalar genellikle Ukrayna’da alınır. Rakun köpekleri, toksinleri seyreltmek için bol miktarda tükürük üreterek toksik cilt salgılarına sahip kurbağaları yiyebilirler. Su kuşlarını, pasenleri ve göç eden kuşları avlarlar. Orman Tavuğu genellikle tanıtılan aralıklarında avlanır ve birçok sülün avcılığı Ussuri bölgesinde kaydedilir.

Rakun köpekleri, kıyılmış balıkları ve küçük su kütlelerinde sıkışmış balıkları yerler. Yumurtlama mevsiminde nadiren balık yakalarlar, ancak bahar çözülme sırasında birçoklarını yerler. Güney sınırlarında genç kaplumbağaları ve yumurtalarını yerler. Rakun köpekleri tarafından avlanan böcekçil memeliler arasında sivri farlar ve kirpi ve nadir durumlarda benler ve desmanlar bulunur. Ussuri bölgesinde, büyük moller birincil besin kaynaklarıdır. Bitki besinleri oldukça değişkendir ve soğan, rizom, yulaf, darı, mısır, fındık, meyve, çilek, üzüm, kavun, karpuz, kabak ve domates içerir. Japonya’da, meyveleri ve meyveleri yemlemek için ağaçlara tırmandıkları, tırmanmak için kavisli pençelerini kullanarak gözlemledikleri görülmüştür.

Rakun köpekleri diyetlerini mevsime uyarlar; sonbaharın sonlarında ve kışın, çoğunlukla kemirgenler, leş ve dışkı ile beslenirken, meyve, böcekler ve amfibiler ilkbaharda baskındır. Yaz aylarında daha az kemirgen yerler ve esas olarak yuva kuşları ve meyveleri, tahılları ve sebzeleri hedeflerler.

Üreme ve gelişme

Çiftleşme mevsimi bölgeye bağlı olarak Şubat başından Nisan sonuna kadar başlar. Rakun köpekleri genellikle sonbaharda meydana gelen çift oluşumları olan tek eşli hayvanlardır. Ancak esir erkeklerin dört veya beş dişi ile çiftleştikleri bilinmektedir. Erkekler, eşler için kısa süreliğine ama ölümcül olmayacak şekilde savaşacaklardır. Çiftleşme gece veya şafak vakti gerçekleşir ve tipik olarak 6-9 dakika sürer. Östrus birkaç saatten altı güne kadar sürer, bu süre boyunca kadınlar beş kata kadar çiftleşebilir. Östrus, bazı memelilerin belli fizyolojik ve psikolojik semptomlar göstererek erkeği kabul etme durumu. Dişiler, hamileyken bile 20-24 gün sonra tekrar östrusa girerler.

Gebelik süresi 61-70 gün sürer, yavrular Nisan-Mayıs aylarında doğar. Çöp boyutları tipik olarak 6-8 yavrudan oluşur, ancak istisnai durumlarda 15-16 yavru doğabilir. İlk kez anneler tipik olarak yaşlı olanlardan daha az yavru doğurur. Erkekler yavruları yetiştirmede aktif rol alırlar.

Rakun köpek yavrusu

Doğumda, yavrular 60-110 g ağırlığındadır ve kördür ve kısa, yoğun, yumuşak yün içermeyen koruma tüyleriyle kaplıdır. Gözleri 9–10 gün sonra açılır, dişler 14-16 gün sonra patlar. Koruyucu tüyler 10 gün sonra büyümeye başlar ve önce kalça ve omuzlarda görülür. İki hafta sonra, sadece gözlerin etrafında siyah tonlar kalacak şekilde renklenirler. Laktasyon 45-60 gün sürer, ancak yavrular üç haftadan bir aya kadar kendilerine getirilen yiyecekleri yemeye başlar. 4.5 aylıkken tam boyutlarına ulaşırlar. Yavrular ebeveynlerini Ağustos-Eylül ayı sonlarında terk ederler. Ekim ayına kadar, yetişkinlere benzeyen yavrular çiftler halinde birleşirler. Cinsel olgunluğa 8-10 ayda ulaşılır. Uzun ömürleri büyük ölçüde bilinmemektedir; vahşi doğada 6-7 yaş arası hayvanlara rastlanırken, esir örnekleri 11 yıldır yaşadığı bilinmektedir.

kış uykusu

Rakun köpekleri kış uykusuna yattığı bilinen tek köpekbalığıdır. Kışın başında, subkütan yağlarını% 18-23 ve iç yağlarını% 3-5 oranında artırırlar. Bu yağ seviyelerine ulaşmayan hayvanlar genellikle kışın hayatta kalmazlar. Hazırda bekletme sırasında metabolizmaları% 25 azalır. Primorsky Krai ve tanıttıkları menzil gibi alanlarda, rakun köpekleri sadece şiddetli kar fırtınası sırasında kış uykusuna yatar. Aralık ayında, kar derinliği 15-20 cm’ye ulaştığında fiziksel aktiviteleri azalır ve yuvalarından 150-200 metreden fazla olmayacak şekilde sınırlanır. Günlük aktiviteleri Şubat ayı boyunca dişilerin alıcı hale geldiği ve yiyeceklerin daha uygun olduğu zamanlarda artmaktadır.

ses çıkarma

Tilkiler gibi, havlamazlar, bunun yerine bir hırıltı çıkarırlar.  Çıkardığı sesler bir köpek havlamasından daha çok kedi miyavlamasına benzer. Anne olanları tehlike olunca hırlayabilirler ve erkek hayvanlar çiftleşmek için bir dişi ararken uluyor gibi sesler çıkarırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.