SALVADOR DALİ KİMDİR?
Salvador Dali 1904 yılında İspanya ‘da doğmuştur.İspanya İç Savaşı’ndan daha sonra Dünya Savaşından kaçmak için eşi Gala ile beraber tüm dünyayı gezdikleri söylenir.Gerçeküstü eserlerinde tuhaf ve çarpıcı imgelerle ünlenmiştir.Gerçeküstücülük,dışavurumculuk,art izlenimciliğin olduğu dönemlerde bulunmuştur.Kendine özgü yapısı,yaşam tarzı, kişiliği ve farklı görünümüyle de dikkat çekmeyi başarmış sürrealist bir ressamdır.
Salvador Dali eserleri hakkında pek fazla bilgi vermemiştir.Yapılan yorumlar ise varsayımlardan ibarettir ve derlenip bir araya getirilmiştir.
1.ERİYEN SAATLER(BELLEĞİN AZMİ) 1936
Orijinal adı Belleğin Azmi’dir bu eserin.Eserin çizildiği dönemde Einstein’ın görecelik kuramı gündemdeydi. Zamanın ve mekanın birbiriyle bütünlük kurmasını ele alan bu kuramdan belki de yola çıkan Dali,farklı olarak zamanın mekandan bağımsızlığını anlatmaya çalışmıştır eserinde.
Manzaradaki dağ ve deniz mekanın gerçekliğini anlatırken eriyen saatler zamanın bunlardan bağımsızlığını anlatmakta ve herşeyin sona ulaştığını simgelemektedir.
Resmin ortasında yer alan canavar figürünü Dali başka eserlerinde de kullanmış ve bununla kendi betimlemesini de yapmaya çalıştığı söylenmektedir.
Sol alt köşede yer alan saatin üstündeki karıncalar ve sinek de zaman içinde solmayı ve çürümeyi anlatmakta ve Dali burda belki de ölüme değinmektedir.
2.YANAN ZÜRAFA(ÇEKMECELİ KADIN) 1937
Eserde yer alan çekmeceli kadın ile Dali’nin Freud’ u da dikkate alarak insan aklının psikanalizlerini yapamaya çalıştığı söylenmektedir.Bilinçaltımızın aslında neler isteyip bize neler hissettirdiğini ve yaptırdığını göstermeye çalıştığı düşünülmektedir.
Arka tarafta yer alan zürafa ve sırtındaki alevlerle de savaşı simgelediği düşünülmekte.Resimdeki figürlerin sırtlarında yer alan figürler aslında toplumun eksikliklerini ve zaaflarını simgelediği düşünülmektedir.Diğer figürün elinde tuttuğu et parçası ile ölümü ve yıkımı simgelediği düşünülmektedir.Kısacası bilinçaltımızı,korkularımızı ve ölümle,savaşla beraber gelen yıkımları resmetmeye çalıştığı düşünülmektedir.
3.YENİ İNSANIN DOĞUŞUNU İZLEYEN JEOPOLİTİK ÇOCUK 1943
Bu eserinde aslında İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD’nin doğuşunu anlattığı söylenmektedir.Bir eliyle Amerika kıtasını tutan çocuk ilerde bu devletin bir süper güç olarak yerinde kalacağını ve diğer eliyle de başka topraklara yönelmeye çalışması da belki de sömürgeciliği temsil ettiği düşünülmektedir.
Yan tarafta durup onu izleyen figürün ise diğer Avrupa devletleri olduğu düşünülerek resmettiği söyleniyor Dali’nin.Doğarken kabuktan damlayan kanın da savaşlar ve acıyı temsil ettiği düşünülmektedir.
4.UYKU 1937
Bu eserinde uyuyan bir kimsenin başını resmetmiştir.Uykuyu daha çok huzursuz bir hal olarak betimlediği,vücudun ise işe yaramaz ve görünmez olduğunu anlatmaya çalıştığı söylenmektedir.Baş figürü dolu ,yorgun ve kendini bırakmak istemektedir.Ancak çubuklarla düzensiz bir şekilde desteklenmektedir.Rüyaları ve bilinçaltını konu almayı seven Dali bu eserinde de gerçeklik üstü şeylere değinmeye çalıştığı söylenmektedir.
Kaynaklar
https://medium.com@eliflik
https://serkanhizli.wordpress.com
https://stars.bilkent.edu.tr
www.ressamlar.gen.tr
gelişenbeyin.net